HTML

Címkék

AC-Treuhand (1) állam (1) állami támogatás (1) Apple Sales International (1) áreltérítés (1) árfeltüntetés (1) árparitás (1) árszabályozás (1) Ausztria (3) bejelentés (3) Belgium (1) betudhatóság (1) bírság (3) booking.com (1) brexit (1) Bundeskartellamt (1) Cogeco (1) de minimis (1) Donau Chemie (1) E.ON (1) egészségügyi szolgáltatás (1) Egyesült Királyság (1) egyezség (1) egyezségi kísérlet (2) élelmiszer (1) eljárási bírság (1) engedékenység (1) erőfölénnyel visszaélés (5) erőfölény (5) érzékelhető versenykorlátozás (1) esernyő-hatás (1) európai bíróság (9) európai bizottság (8) expressz eljárás (1) Facebook (1) Finnország (1) flyLAL (1) fogyasztóvédelem és verseny (2) földgáz (1) forgalmazási szerződés (1) fuvarozás (1) fúzió (11) gazdasági egység (1) GVH (5) hajnali rajtaütés (1) hallgatólagos megállapodás (1) hatósági bizonyítvány (1) hub and spoke (2) információcsere (1) iratbetekintés (1) joghatóság (3) jogutódlás (1) juncker (1) kartell (8) kártérítés (12) Kbt (1) Kennedy (1) Kereskedelmi törvény (1) kiskereskedelem (3) koronavírus (1) közbeszerzés (2) közvetett vevő (1) légitársaság (1) lift (3) Magyarország (1) média-ügynökség (1) mfn (1) MVM (1) Oberlandesgericht Düsseldorf (1) összehangolt magatartás (1) Otis (2) páternoszter (1) Pfleiderer (1) polgári jog (2) Portugália (2) Publicis / Omnicom (1) reklámpiac (1) semmítőszék (1) settlement (1) Skanska (1) sportműsorok sugárzása (2) szállásközvetítő (1) szállítás megtagadása (1) taxi (1) teherautó (1) Tfmtv (1) Tibor-Trans (1) továbbhárítás (1) Tpvt. (6) Tpvt. módosítás 2014 (1) Tpvt. módosítás 2017 (3) vállalkozásrész (1) végrehajtási tilalom (1) versenyhatóságok függetlensége (2) versenyjog (19) versenyjogi kártérítés (8) Versenyjogi Kártérítési Irányelv (2) versenypolitika (1) versenypolitikai biztos (2) vertikális árrögzítés (2) visszavonás (1) vitarendezési eljárás (1) zárás (1) Címkefelhő

A végtelenbe és tovább a fúziókontroll terén III. - végrehajtási tilalom

2017.04.18. 08:58   |   Horváth M. András

A végrehajtási tilalom - mely alapján nem lehet egy bejelentés-köteles tranzakciót lezárni, amíg annak versenyjogi sorsa nem rendeződött - alapvetően nem változott a 2017. január 15-én hatályba lépő Tpvt. módosítással, de a tilalom fontosságára a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy hónappal ezelőtt hozott döntése újra felhívta a figyelmet.

Az ügyről: a 2016. december 20-án keretszerződés megkötésével létrejött tranzakció tárgya egy eszközökből és ingatlanokból álló vállalkozásrész megszerzése volt. A fúziós kérelem benyújtására - prenotifikációt követően - csak 2017. február 23-án került sor. Ugyanakkor a vállalkozásrész elemét képező egyik ingatlan adásvétele már 2017. január 18-án megtörtént és birtokba adására is a GVH engedély előtt, 2017. március 8-án került sor. Ezt a GVH a tranzakció részleges végrehajtásának tekintette és 1,8 millió forint bírságot szabott ki a kérelmezőre.

 went-full-retard-sose-szabad-fullba-nyomni-a-vgrehajtst.jpg

Az ügy jól példázza, hogy a Tpvt. módosítás hatálya a fúzió létrejöttéhez és nem a bejelentés benyújtásához kötődik. A GVH hivatkozott korábbi gyakorlatára, miszerint az eladó irányítási jogainak átszállás miatti lehetetlenné válása sérti a végrehajtási tilalmat. Bár korábban ingatlan esetében ilyennek csak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzést tekintette a GVH, ebben az ügyben már az adásvétel és a birtokba adás is ilyennek minősült. A GVH nem fogadta el a kérelmező védekezését, hogy rajta kívül álló rendkívüli eseményre (madárinfluenza) tekintettel volt szükség a lépésre. A GVH szerint a kérelmező erre csak előzetes irányításgyakorlás iránti kérelemében hivatkozhatott volna. Ugyanakkor a kiszabható 7,2 millió Ft bírságot a GVH leszállította több enyhítő körülményre tekintettel: (i) a kérelmező nyilván nem kívánta eltitkolni a tranzakciót (prenotifikáció, fúziós kérelem); (ii) a tranzakció nyilvánvalóan nem csökkentette jelentősen a versenyt; (iii) a kérelmező nem volt visszaeső; illetve (iv) a GVH korábban nem vizsgált olyan ügyet, amikor vállalkozásrész megszerzése esetén a részleges végrehajtották a tranzakciót.

A Tpvt. módosítás csak néhány szempontból érintette a végrehajtási tilalmat. A bejelentési rendszerre tekintettel a végrehajtási tilalom időtartamát hozzá kellett igazítani az új típusú döntésekhez, illetve az ügyintézési határidő lejártához. A módosítás által bevezetett összefonódás-vizsgálati küszöbérték - ha a felek együttes árbevétele eléri az 5 milliárd forintot és nem nyilvánvaló, hogy a tranzakció nem csökkenti jelentősen a versenyt - alá tartozó tranzakciók esetén nincs végrehajtási tilalom. A módosítás alapján a végrehajtási tilalom megsértésének valószínűsége esetén lehet előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást is tartani. Végül a módosítás tisztázza, hogy a végrehajtási tilalom megsértését külön (jogsértési) versenyfelügyeleti eljárásban kell vizsgálni.

A tranzakció zárásának időzítését nem csak a végrehajtási tilalom befolyásolja. A bejelentési eljárás bevezetése előtt a zárás időpontját egyértelműen igazítani lehetett a GVH eljárásának végéhez, a fúziós engedélyhez. Jelenleg azonban csak a bejelentési eljárás biztos, a versenyfelügyeleti eljárás hivatalból indul, a GVH értékelésén múlik. Természetesen a Tpvt. szabályai és az eljárásindítási közlemény alapján nagyjából tudni lehet mikor fog a GVH versenyfelügyeleti eljárást indítani, ugyanakkor a szerződésben a zárás időpontjára vonatkozó rendelkezést az eddigiekhez képest máshogy kell megfogalmazni.

Szólj hozzá!

Címkék: bejelentés bírság fúzió zárás versenyjog GVH Tpvt. Tpvt. módosítás 2017 végrehajtási tilalom vállalkozásrész

A bejegyzés trackback címe:

https://tulnagyaverseny.blog.hu/api/trackback/id/tr9512429353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása