HTML

Címkék

AC-Treuhand (1) állam (1) állami támogatás (1) Apple Sales International (1) áreltérítés (1) árfeltüntetés (1) árparitás (1) árszabályozás (1) Ausztria (3) bejelentés (3) Belgium (1) betudhatóság (1) bírság (3) booking.com (1) brexit (1) Bundeskartellamt (1) Cogeco (1) de minimis (1) Donau Chemie (1) E.ON (1) egészségügyi szolgáltatás (1) Egyesült Királyság (1) egyezség (1) egyezségi kísérlet (2) élelmiszer (1) eljárási bírság (1) engedékenység (1) erőfölénnyel visszaélés (5) erőfölény (5) érzékelhető versenykorlátozás (1) esernyő-hatás (1) európai bíróság (9) európai bizottság (8) expressz eljárás (1) Facebook (1) Finnország (1) flyLAL (1) fogyasztóvédelem és verseny (2) földgáz (1) forgalmazási szerződés (1) fuvarozás (1) fúzió (11) gazdasági egység (1) GVH (5) hajnali rajtaütés (1) hallgatólagos megállapodás (1) hatósági bizonyítvány (1) hub and spoke (2) információcsere (1) iratbetekintés (1) joghatóság (3) jogutódlás (1) juncker (1) kartell (8) kártérítés (12) Kbt (1) Kennedy (1) Kereskedelmi törvény (1) kiskereskedelem (3) koronavírus (1) közbeszerzés (2) közvetett vevő (1) légitársaság (1) lift (3) Magyarország (1) média-ügynökség (1) mfn (1) MVM (1) Oberlandesgericht Düsseldorf (1) összehangolt magatartás (1) Otis (2) páternoszter (1) Pfleiderer (1) polgári jog (2) Portugália (2) Publicis / Omnicom (1) reklámpiac (1) semmítőszék (1) settlement (1) Skanska (1) sportműsorok sugárzása (2) szállásközvetítő (1) szállítás megtagadása (1) taxi (1) teherautó (1) Tfmtv (1) Tibor-Trans (1) továbbhárítás (1) Tpvt. (6) Tpvt. módosítás 2014 (1) Tpvt. módosítás 2017 (3) vállalkozásrész (1) végrehajtási tilalom (1) versenyhatóságok függetlensége (2) versenyjog (19) versenyjogi kártérítés (8) Versenyjogi Kártérítési Irányelv (2) versenypolitika (1) versenypolitikai biztos (2) vertikális árrögzítés (2) visszavonás (1) vitarendezési eljárás (1) zárás (1) Címkefelhő

Az esernyők és a versenyjog

2014.07.13. 19:54   |   MarosiZoli

Aki abban reménykedik, hogy a poszt régen várt leleplezéssel szolgál az esernyők piacán fennálló magas árak valódi okáról (különösen egy nagyobb zivatar idején a metróaluljárókban) vagy éppen egy általa erőfölényesnek vélt esernyőmárka visszaélésszerű praktikáit mutatja be, annak csalatkoznia kell. A témának - nevezetesen az ún. „esernyő-kereseteknek” (angolul: umbrella claims) - az eső elleni védekezéshez nincs sok köze, a kartellekhez viszont annál inkább.

shutterstock_126298073.jpgTörtént ugyanis, hogy élelmes közgazdászok és jogászok rájöttek arra, hogy a kartell-ügyekből fakadó kártérítés nem feltétlenül csak azt a vevőt vagy fogyasztót illetheti meg, aki közvetlenül vagy közvetve egy kartellező (tehát a kartell folytan felárral értékesítő) cégtől vásárolt, hanem azt is, aki egyszerűen csak olyan termeket vagy szolgáltatást vett meg, amelynek a piacán egyébként kartell állt fenn. Ennek oka, hogy a kartell árfelhajtó hatása nemcsak a kartellező cégek vevőivel szemben, hanem általánosságban az egész piacon érvényesülhet, hiszen egy a piacot jól ismerő "ártatlan" cég - látva (kartellező) versenytársainak magasabb árát - ugyanúgy az áremelés mellett dönthet, így átemelve a kartell okozta hátrányokat az „ártatlan” cég vásárlóira is. A jelenséget találóan “esernyő-hatásként” kezdte aposztrofálni a jogirodalom, hiszen így az „ártatlan” cégek - mintegy a kartellezők esernyője alá bújva – furcsa módon maguk is részesülnek a kartell okozta élményekből előnyökből, vevőik pedig a kartell okozta hátrányokból.

A kérdés a maga élességében shutterstock_126971987.jpg2012 decemberében került az Európai Unió Bírósága elé, amely nemrég, 2014 júniusában hozta meg ítéletét (C-557/12 Kone v ÖBB). Az ügy tárgya a többek között az osztrák versenyhatóság által is lefülelt liftkartell ügy volt, amelynek kapcsán az osztrák szövetségi vasút egyik leányvállalata (az ÖBB-Infrastruktur AG) kártérítési keresettel fordult a liftkartellben érintett liftgyártó cégekkel szemben úgy, hogy ő maga az érintett időszakban lifteket nem az érintett cégektől, hanem más (versenytárs) vállalkozásoktól vásárolt. A szemfüles osztrák cég a fenti “esernyő-hatásra” hivatkozott, és úgy érvelt, hogy a kartellező cégek így számára – ugyan közvetve bár, - de kárt okoztak, amelyek megtérítésére a kartellezők ugyanúgy kötelesek. A liftgyártók jónevű ügyvédje osztrák kártérítési jog azonban közbeszólt: eszerint ugyanis abban az esetben, ha a károsult és a károkozó között nincs szerződéses kapcsolat (pontosabban a magatartás nem ütközik valamilyen konkrét védett törvényes érdekbe (németül: Rechtsgut) a károsulttal szemben), akkor az okozati lánc megszakad – ennek következtében elvi alapon nem lenne helye kártérítés megítélésének.

Az ügy így jutott a legfőbb uniós bírói fórumhoz, amely kimondta: figyelemmel az uniós versenyjog hatékony érvényesülésének elvére az osztrák jog fenti elvi / kategorikus kizárási szabálya nem alkalmazható ilyen ügyekben. A kartellek egyik valóban lehetséges jogkövetkezménye ugyanis az esernyő-hatás, így az erre alapított kártérítési igényt (ennek keretében pedig az okozati összefüggés fennállását) elvi / kategorikus jelleggel elutasítani nem lehet. A tagállami bíróság tehát az ügyben meg kell, hogy vizsgálja az eset összes körülményét (beleértve azt is, hogy ténylegesen fennállt-e az okozati összefüggés), és ennek alapján hozhat majd döntést a kártérítési kérelem érdemében.

Az ítélet igazi csemege a polgári jog és a versenyjog kapcsolódási pontjai iránt érdeklődők számára, és izgalmas továbbá kérdéseket is felvet:

  • Ha a fenti „esernyő-hatásra” alapozott per sikerrel jár, akkor megpróbálhat-e az így kártérítésre kötelezett kartellező valamiféle regressz-igénnyel fellépni a károsult szerződéses partnerével, az „ártatlan” versenytárssal szemben? Megakadályozza-e ezt a nemo suam turpitudinem elve, amely alapján saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat?
  • Meddig lehet kiterjeszteni az uniós versenyjog hatékony érvényesülésének elvét? Teret kell-e engedni a vevők által a jogellenes magatartást el nem követő harmadik személyekkel szembeni pereknek is (hiszen e harmadik személyek okozták közvetlenül a kárt a vevőknek)?
  • Hivatkozhat-e az esernyő-hatásra alapozott keresettel szembesülő kartellező (itthon immár az új Ptk. 6:521. §-ával felvértezve) az előreláthatósági korlátra? Előre kell-e látnia egy kartellezőnek, hogy az általa (és társai által) érvényesített magasabb árat mások is követhetik?
  • Hogyan alakul az esernyő-hatás értékelése az erőfölénnyel való visszaélés (különösen a tisztességtelenül magas ár alkalmazása) esetén? Itt is hivatkozhatnak majd az erőfölényes cég versenytársainak vevői erre kártérítési perekben?
  • És végül: mivel az esernyő-hatásra alapozott kártérítési perek esetében a bizonyítási teher (az okozati összefüggés kapcsán is) a felperesen marad, mekkora lesz az ítélet gyakorlati jelentősége?

Szólj hozzá!

Címkék: kartell kártérítés polgári jog versenyjog esernyő-hatás

A bejegyzés trackback címe:

https://tulnagyaverseny.blog.hu/api/trackback/id/tr906505593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása